Wampiry: Dziedzictwo

44min

7.2
IMDb 7.2/10 3 109 votes

Polecam program Internet Downolad menadzer można bezpośrednie ściągać filmy które mulą bez premium w minutke a serial spoko szalu nie ma ale da sie oglądać z sentymentu dla poprzedników. To właśnie w tym niezwykłym miejscu w dorosłe życie wchodzą 17-letnia córka Klausa Mikaelsona – Hope Mikaelson, córki-bliźniaczki Alarica Salzmanna: Lizzie i Josie Salzman, oraz inne nastolatki, które na przekór własnej naturze pilnie uczą się i doskonalą. Trzydziestolatkowie szybko poczują się na to za starzy, bo jeśli oglądają seriale młodzieżowe, to takie z drugim dnem (i znajdą to w nowej „Sabrinie” ). Z kolei piętnastolatkom „Legacies” może wydawać się nieco staroświeckie. Serial kilkakrotnie podkreśla, jak relatywne może być to, kto w danej historii jest tych dobrym, a kto tym złym.

Takie wrażenie miałam przed premierą „Legacies” (serial jest dostępny na HBO GO pod bardzo poważnie brzmiącym tytułem „Wampiry: Dziedzictwo”), i nie zmieniło się ono ani trochę po obejrzeniu pilota. Serial skupi się na Hope Mikaelson oraz jej przyjaciołach ze szkoły dla dzieci i młodzieży z paranormalnymi zdolnościami. Wampiry: Dziedzictwo nie przynosi nowej jakości do gatunku seriali młodzieżowych, z naciskiem na seriale wampirach.

Nieco inaczej niż we wspomnianej x-menskiej szkole, młodzież z Salvatore nie szkoli się do walki, nie wisi nad nimi realne zagrożenie (ale znając życie – do czasu). Wampiry: Dziedzictwo od HBO GO reklamowany jest jako serial dla młodzieży. Bohaterami produkcji jest kolejne posiadające ponadnaturalne zdolności pokolenie, które spotyka się w słynnej szkole – Salvatore School for the Young and Gifted.

Młodzieżowe seriale bardzo się zmieniły przez ostatnią dekadę, a wampirzy świat Julie Plec wciąż wygląda tak samo i opiera się na tych samych zasadach. Choć z sentymentu do Mystic Falls i rodziny Mikaelsonów z pewnością obejrzę przynajmniej kilka odcinków, nie mam przekonania, że to serial, którego potrzebujemy. Czy do dzisiejszej młodzieży, wkręconej w takie produkcje jak „Riverdale” i „Trzynaście powodów”, i kojarzącej wampirze seriale co najwyżej z opowieści starszego rodzeństwa?

Choć pilot zapowiada kolejną sprawną produkcję od Julie Plec, z przemyślanym światem przedstawionym, własnym klimatem i kilkoma charakternymi postaciami, brakuje kropki nad i. Zarówno „Pamiętniki wampirów”, jak i – tym bardziej – „The Originals” wyglądały od początku na seriale z pazurem. Od debiutu serialu minęło dziewięć lat, a w międzyczasie zdążył skończyć się także spin-off, „The Originals”. W piątek, 26 października 2018 roku w serwisie HBO GO odbędzie się premiera nowego serialu „Wampiry: Dziedzictwo”.

Dlaczego Candice King nie wystepuje w serialu chodź jest dyrektorka szkoły ? Dziewczyna niezwykłych umiejętnościach trafia do szkoły Salvatore School for the Young and Gifted, gdzie będzie musiała nauczyć się panować nad swoją naturą i talentami. Najnowszy serial wampirach, czarownicach i wilkołakach będzie można oglądać w Polsce już od 26 października na platformie HBO Go. W telewzji HBO Legacies oglądać będziemy mogli od 4 grudnia 2018.

Tym razem zajrzymy do szkoły dla młodych i obdarzonych imienia braci Salvatore, którą jak pamiętają fani, założyli Caroline Forbes-Salvatore i Alaric Saltzman. Nie mógłbym odmówić sobie Charlesa Dance’a w trzecim Wiedźminie (znacie go pewnie jako Tywina Lannistera w serialu „Gra Tron”). Nowe i kultowe seriale, hity kinowe i tytuły dla najmłodszych.

Propozycje dla ciebie
Życzymy miłego seansu!