Napromieniowana żywność: Szkodliwa czy bezpieczna Cały film • Online • CDA Vider

CDA Vider » Filmy Dokumentalne » Napromieniowana żywność: Szkodliwa czy bezpieczna
Napromieniowana żywność: Szkodliwa czy bezpieczna cały film CDA

Napromieniowana żywność: Szkodliwa czy bezpieczna • CDA

Oryginalny tytuł: Aliments irradiés

W 1950 roku amerykańscy wojskowi opracowali metodę radiacyjnego utrwalania żywności. Promieniowanie jonizujące pozwala całkowicie wyeliminować wirusy, drobnoustroje czy pasożyty oraz wydłużyć okres przechowywania. Konserwowane taką techniką jedzenie trafia m.in. na pokład promów kosmicznych, gdzie produkty muszą jak najdłużej zachować świeżość. Obecnie napromieniowywanie żywności jest powszechnie stosowaną techniką, która została również dopuszczona w Polsce. Dokumentaliści szukają odpowiedzi na pytanie, czy taka metoda utrwalania jest rzeczywiście bezpieczna. Ponadto sprawdzają, czy konsumenci świadomie dokonują zakupów.

Podobne filmy do Napromieniowana żywność: Szkodliwa czy bezpieczna:
Inne filmy online CDA